Finn din livsoppgave

endring karriereutvikling karriereveiledning mening utbrent Aug 03, 2022
Finn din livsoppgave

Det virker som du har funnet livsoppgaven din, Hege, har du det?

Jooo, jeg har nok det, svarte jeg.

Hvordan finner jeg min? fortsatte hun – jeg kan ikke fortsette i denne jobben lenger.

Hun følte seg fanget i en jobb og i en livssituasjon hvor redselen for å bli utbrent igjen skylte over henne.

Var hun på feil hylle? Trengte hun å skifte beite for å finne mening eller var det andre omstendigheter som hadde ført til at hverdagen opplevdes uutholdelig?

Jeg vet at nissen ofte blir med på lasset. I arbeidsforhold, så vel som i parforhold. Vi er ikke alltid så gode på å skille snørr og barter.

 

Det kan virke som om noen bare VET hva de skal jobbe med. Hvor, hvordan, hvorfor, når og med hvem.

Heldige dem! tenker vi.

For en del av oss andre kan det se ut som at vi virrer rundt i en verden av tilfeldigheter før vi ender opp en plass som fungerer aldeles fint, helt til den ikke gjør det lenger.

Når vi ender opp steder hvor vi egentlig ikke VIL være blir vi utilfredse. Over tid kan vi bli syke. Utbrente. Deprimerte.

Er du i ferd med å ende opp der?

Da er du kanskje god til å lytte? Til andre?

For når vi ender opp plasser hvor vi egentlig ikke vil være har vi ofte vendt oss utover i stedet for innover. Bevisst eller ubevisst har vi lyttet til og latt oss påvirke av venner og kollegaer, foreldre, lærere eller andre som står oss nær eller vi ser opp til.

Vi har blitt fanget i en verden med så mye støy at vi ikke hører stemmen inni oss.

For DEN vet.

 

Hva tror DU skal til for at du finner livsoppgaven din, da? spurte jeg henne.

Jeg må i alle fall hoppe av denne karusellen, sa hun.

Jeg anbefalte henne å senke farten først – ikke hoppe av i fart.

 

JEG tror at vi alle har helt unike talenter som vi kan utvikle til å gjøre helt unike oppgaver her i verden.

Et av mine favorittmennesker heter Jay Shetty. Han er forfatter, podcastvert, inspirator og foredragsholder, og har skrevet en av mine favorittbøker «Think Like a Monk».

I boka vies det en del plass til dharma. Dharma er et slags kall eller en livsoppgave.

🌸🌸🌸

Dharma, he says, represents a person’s calling. He explains that dharma is using your natural inclinations – what you thrive at – to serve others. «You should feel passion when the process is pleasing and your execution is skillful».

When we are pushed into doing something either by our parents, peers, or societal pressure, we miss out on who we truly are and what our purpose is. 

What would shift in our lives if we stopped thinking about our weaknesses as negatives, and instead simply viewed them as someone else’s dharma? Perhaps we aren’t meant to do those things, but instead operate within our natural talents and abilities. 

🌸🌸🌸

Hvis du, som jeg, ennå har ferie og du har lest ut ferieboka di, kan jeg på det varmeste anbefale «Think Like a Monk». Du får den også på norsk og den finnes som lydbok, i alle fall på Storytel, hvor jeg lytter til den for n’te gang.

Den gir deg enkle fremgangsmåter for hvordan du kan trene opp evnen din til nettopp å lytte bedre innover. Slik kan du nærme deg ditt dharma, livsoppgave, kall eller purpose om du vil.

For når du gjør det du ELSKER, kombinert med å bruke dine sterkeste FERDIGHETER og du BIDRAR med dette til andre/verden/samfunnet – da lever du din dharma, ifølge Shetty.

 

Shettys «formel» på dharma/livsoppgave kan oppsummeres slik:

Passion + Skillset → Serve others = Your Dharma/Purpose

 

Det låter fryktelig pretensiøst å ville bidra til at du finner livsoppgaven din.

Men vet du, at innerst inne, er det det JEG egentlig vil.

For de fleste av oss kan det ta tid og jeg tror at en livsoppgave ikke trenger å være den samme livet ut. Den kan endre karakter, ta nye veier og former. Men i essens tror jeg den er konstant.

Og for å finne den anbefaler jeg at du starter med en god innoverlytt. Ikke bare i dag. Ikke bare i morgen og neste uke.

Tar du deg tid til å lytte innover, Litt Hver Dag, vil du komme på sporet av hva du har oppriktig passion for og hva dine virkelige talenter er.

Skjerm deg fra støy.

Ta en tur i skogen eller langs sjøen, mediter, gå en tur alene på golfbanen, gjør yoga eller mindfulness eller bare sitt en stund å glo – og la tankene fare.

Alenetid er hellig.

Og når du tar din passion og dine talenter på alvor og benytter dette til å bidra for andre, i verden eller samfunnet – da er jeg ganske sikker på at du vil blomstre i jobben din.  

Det unner jeg deg.

Klem, Hege🌸

 

PS: I dette innlegget får du helt konkrete tips til hvordan du nærmer deg det du egentlig vil: Hva vil du EGENTLIG jobbe med? (winnemutvikling.no)

 

PPS: Talentet til lotusblomsten er å blomstre. Den lytter ikke til treet eller mauren for å finne ut hva den skal bli. Den vet hva den er. Den vet at den vil blomstre en dag, fordi den allerede har det i seg.

På samme måte har vi alle talent for å blomstre. På vår måte, på vår arena, i vårt liv. Når vi gir tid, tillit og oppmerksomhet til det vi allerede er og til det som ligger naturlig for oss, vil blomstringen skje, helt av seg selv🌸

 

 

Boken min "Mellom to jobber - 7 steg til en meningsfull jobb" er en samling av mine beste råd etter nesten 20 år som karriereveileder.

Les mer om boken her