Lytt innover

jobbidentitet karriereutvikling karriereveiledning mening Jan 08, 2024
Kvinne i skogen omgitt av trær og snø

Som karriereveileder liker jeg å ha med meg en tanke om at vi alle er her for å bidra med noe helt spesielt. Jeg tror, helt på ekte, at det bor et sett med talenter og ferdigheter i hver og en av oss, som bare venter på å bli oppdaget, utviklet og tatt i bruk, for å bidra med noe til verden.

De ligger der som små frø.

Og den verden vi skal bidra med dette inn i – ja, det kan være alt fra en liten familie til en stor bedrift eller til et større samfunn.

For hvordan vi skal utnytte disse talentene og ferdighetene, hva vi skal bidra med og til hvem – det er opp til oss.

 

Hvis du kjenner godt etter – er det ikke noe spesielt du er ekstra opptatt av? Er det ikke noe du har en litt sterkere dragning mot å oppnå, skape, utvikle, påvirke eller bidra til?

Det kan være noe stort. Eller det kan være noe «smått» – som likevel er stort, for deg.

Hører du den stemmen av og til?

Du vet den tanken, ideen eller drømmen som liksom ikke gir seg helt – den som pirker borti deg fra tid til annen og hvisker: Det er noe sånt du skulle drevet med, vettu.

💚💚💚

På en måte er vi mennesker grunnleggende like: Vi ønsker å fylle livene våre med noe meningsfullt, vi ønsker å bidra og vi trenger å knytte til oss andre mennesker for å føle tilhørighet og trygghet.

Likevel er vi grunnleggende forskjellige: Vi har ulike preferanser, talenter og ferdigheter – og vi har ulike ønsker og drømmer.

Tenk om det egentlig er slik at regnestykket «går opp»?

Tenk om det er slik at når vi alle blir oppmerksomme på våre egne talenter og ferdigheter og utnytter dem innenfor et område vi engasjerer oss for til det beste for andre – at da er det jobber nok til alle?

Ok, den er kanskje litt naiv og romantisk den tanken der, men jeg liker den.

Det er uansett ikke tvil om at vi både trives og presterer bedre når vi jobber i tråd med eget engasjement og utnytter de ferdighetene som ligger naturlig for oss.

 

Jamen, Hege – jeg vet ikke hva jeg drømmer om!

Da jeg gikk på barneskolen hadde jeg to nære venninner som visste eksakt hva de skulle bli. En drømte om å bli veterinær, den andre ville bli advokat.

Og det ble de.

Selv hadde jeg ikke filla peiling på hva jeg ville bli og jeg husker jeg var SÅ misunnelig på de som visste. De kunne «bare» stake ut en kurs, jobbe for å få de karakterene de trengte for å komme inn på de studiene de ville.

Det er lett å sette seg mål når vi vet hvor vi vil – og hvorfor vi vil dit.

 

Som karriereveileder jobber jeg aller mest med voksne som befinner seg et sted midt i karrieren sin. Tanken som får mange av dem til å ta kontakt med meg er:

Nå har jeg om lag 20 år igjen i arbeidslivet – skal jeg jobbe med DETTE resten av livet?!

For mange har tilfeldigheter formet karrieren de første 20-30 årene. Andre har valgt karriere ut ifra det nære venner gjorde, det foreldre oppfordret til, ut ifra noe som ga status eller anerkjennelse – eller noe som på et tidspunkt virket smart, trygt eller fornuftig.

Noen har trivdes, men er lei. Andre har opplevd lite mestring og mening i jobben i løpet av disse årene. De har til gjengjeld utviklet utmerkede evner i å tåle, stå i det og holde ut. Ofte på bekostning av egen helse.

Så, når de pusher førti eller nærmer seg femti – da tvinger spørsmålet seg på: Hva nå?

Og de vil jobbe med noe meningsfullt.

 

Så hvordan vite hva vi egentlig vil, hva vi virkelig ønsker og drømmer om? Og hva i alle dager er en meningsfull jobb?

Det er dette👆 jeg elsker å utforske sammen med de fine kundene mine.  

De fleste av dem er ikke så annerledes enn slik jeg selv var for noen år tilbake:

Imponerende tilpasningsdyktige, ekstremt gode til å innfri andres forventninger – oppå de høye forventningene de har til seg selv. De er samvittighetsfulle, gode til å orientere seg utover, etter folk, råd og meninger – i omgivelsene sine.

Visst er det en bra egenskap å kunne tilpasse seg ulike mennesker og situasjoner – virkelig.

Men når utover-radaren er så skarpt innstilt at vi stoler mer på andre enn på oss selv og vi mister kontakten med det som føles viktig og riktig for oss, da kan det å være tilpasningsdyktig føre oss ut på ville karriereveier.

 

Tune radaren innover

Hva om vi vender blikket mot oss selv og trener opp evnen til å lytte innover? Da begynner det å skje noe spennende:

💚 Vi får bedre tak i det som kjennes viktig og riktig for oss.

💚 Vi får mer klarhet.

💚 Vi kan ta valg hvor hodet, hjertet og magen spiller bedre på lag.

Men når vi er utrente i å lytte innover kan det være fint å få hjelp av en som kan stille de gode spørsmålene.

Slik kan du konsentrere deg om å lytte etter dine egne svar.

 

Følger du strømmen eller drømmen?

Men hva med svarene som kommer da? Enn om du synes de er teite, for vage, dødsskumle eller altfor korny?

Det kan skje. Og du har fremdeles valg. Det er ingen andre som skal bestemme hvor din karrierevei skal gå videre – det valget er opp til deg.

Uansett: Hva om du får tak i Drømmen din? Ville det ikke være verdt det?

 

Når drømmen blir tydelig, opplever mange en slags skrekkblandet fryd: Skal – skal ikke?!

Det ligger naturlig for oss mennesker å søke enkleste motstands vei. Behag, trygghet og tilhørighet er viktig for oss. Vi ønsker å unngå friksjon, større endringer og ubehag. Det er ikke med letthet vi utsetter oss for muligheten for å bli «målt og veid». En lammende og helt reell eksistensiell angst kan oppstå når vi aner faren for å bli «utstøtt».

 

Skal jeg virkelig ta DET karrierevalget? Hva vil folk si?

Skal jeg følge strømmen eller drømmen?

 

Det er ikke tvil om at vi lever under en enorm påvirkning fra omgivelsene våre, enten det gjelder andres meninger og livsførsel eller media og sosiale medier. Det er lettere enn noen gang å miste seg selv.

Det er ikke rart at «kvinne 42» ikke vet hva hun vil bli når hun blir «stor».

 

Hva om vi begynner å begrense og filtrere all støyen i omgivelsene våre til fordel for å vende blikket innover litt oftere? Det er jo der ditt gull ligger – kanskje i form av et frø som trenger næring for å vokse seg tydeligere, kanskje i form av en godt bevart drøm som tidligere har syntes altfor urealistisk å realisere?

Men hva nå?

 

Husk at det som vil gi mening for deg er din sannhet – ikke andres.

Og det som er sant for deg er det som kjennes viktig og riktig ut for deg – er det ikke?

 

Jeg kan i alle fall love deg en ting:

Når vi selv blir årsak til våre egne handlinger, da skaper vi meningsfulle (arbeids-) liv.

Klem, Hege

 

 

PS: Er du usikker på hvor din karrierevei skal gå herfra? Ta kontakt med meg HER så avtaler vi en gratis bli kjent-prat på Zoom for å finne ut hvordan jeg kan hjelpe deg💚

Vil du lese mer om hva en meningsfull jobb kan innebære? Da kan det hende du liker dette innlegget: Hva er egentlig en meningsfull jobb?

 

Boken min "Mellom to jobber - 7 steg til en meningsfull jobb" er en samling av mine beste råd etter nesten 20 år som karriereveileder.

Les mer om boken her