Bli den forutbestemte!

jobbintervju jobbsøk karriereveiledning linkedin mål nettverk selvfølelse Jul 13, 2022
Jobbintervju

Arbeidsgiver hadde allerede bestemt seg for hvilken kandidat de skulle ansette!

Jeg skjønner ikke hvorfor de gjennomførte en rekrutteringsprosess når de hadde bestemt seg for kandidat på forhånd!

Er det sant? Skjer det?

I juni gjennomførte jeg en spørreundersøkelse blant de fine folka på e-postlista mi. Jeg spurte om hvor deres jobbsøker-sko trykket aller mest: Hva som opplevdes mest frustrerende, vanskelig, energitappende eller skumlest med hele jobbsøkerprosessen.

Nysgjerrig på hvilket tema som toppet lista?

Det som gikk igjen hos de aller fleste var mangel på eller tap av selvtillit og/eller selvfølelse i prosessen.

Ble du overrasket? Litt lettet også? På mange måter er det jo godt å vite at vi ikke er alene om å ha det sånn.

Jeg er IKKE overrasket over at mange selvtilliter kneler i prosessen med å bytte jobb. Fordi det er så mange av oss som knytter hele vår verdi opp imot hva vi presterer i en jobb! Og når jobben forsvinner eller vi opplever å ikke prestere i jobben eller i jobbsøkerprosessen, hva skjer da?

Vi gir oss selv en real runde juling: Vi er ikke gode nok, smarte nok, raske nok eller flinke nok.

Når selvtilliten og/eller selvfølelsen har krympet inn til en liten rosin føler vi oss heller ikke spesielt fremoverlente, sultne og proaktive – egenskaper (!?) som annenhver arbeidsgiver ser ut til å favorisere ifølge jobbannonsene på Finn.no.

Hvorfor ikke bare droppe hele tanken om at den neste jobben din finnes på Finn.no og bli den forutbestemte i stedet?

La meg forklare. Nå kommer vi til de svarene på undersøkelsen som er litt mer tricky:

VELDIG mange meldte nemlig tilbake om frustrasjon knyttet til det vi (i utgangspunktet tror vi) ikke kan gjøre noe med (for deretter å la det bryte ned selvtilliten enda mer)!

Jeg snakker om frustrasjon knyttet til det som skjer i ordinære søkeprosesser – altså der du sender en søknad på en utlyst stilling.

Noen av frustrasjonene lyder som følger:

Jeg skjønner ikke hvorfor jeg må gjennomføre tester som ikke er relevante for stillingen!

Jeg er lei av at arbeidsgivere og rekrutterere «ghoster» meg (får ikke tilbakemelding på søknader eller etter intervjuer)!

Jeg skjønte at arbeidsgiver hadde bestemt seg for en annen kandidat på forhånd.

Klart det er irriterende og frustrerende. Og det der med ghosting er en skikkelig uting!

Men kan vi gjøre noe med det? Ja, mener jeg. Men dette👆er minst tre blogginnlegg.

Det er den siste der jeg har lyst til å henge meg opp i, i denne omgang.

Denne:

Arbeidsgiver hadde bestemt seg for en annen kandidat på forhånd

Jo, det skjer.

Det skjer bevisst, men jeg tror det oftest skjer ubevisst fra arbeidsgivers side.

Så hva kan du gjøre med det?

Du kan BLI h*n som arbeidsgiver har bestemt seg for på forhånd!

Jamen, Hege – nå snakker du tullball.

Nei, jeg gjør ikke det.

Jeg er dønn seriøs.

Altfor få jobbsøkere utnytter mulighetene som ligger i å bygge og anvende nettverk, kartlegge og kontakte «ønskebedrifter» eller å bruke LinkedIn aktivt i jobbjakten.

For vet du hva? Det er nettopp dette «de som arbeidsgiver har bestemt seg for på forhånd» gjør.

Se på dette: La oss si at jeg trenger en ny medarbeider til avdelingen min.

Hvis jeg har bestemt meg (bevisst eller ubevisst) for at du er «The One» på forhånd, er det fordi:

 1. Jeg vet om deg.

Navnet ditt er kjent fordi jeg har fått kjennskap til deg for eksempel gjennom nettverket mitt, lagt merke til deg på LinkedIn eller ved at du på et eller annet tidspunkt har kontaktet meg direkte.

 1. Jeg liker deg.

Jeg syns det du deler (for eksempel på LinkedIn) er vettugt. Dine innspill og perspektiver er til glede og nytte for meg og/eller andre.

 1. Jeg har fått tillit til deg.

Du viser gjennom handling at du følger opp det du har sagt du skal gjøre. For eksempel følger du opp e-posten du sendte meg med en hyggelig telefon.

Og når du skriver et innlegg på LinkedIn om hvor viktig det er å fremsnakke andre – følger du opp med et innlegg hvor du skryter hemningsløst av de dyktige kurslederne du hadde på prosjektlederkurset.

Klart jeg digger deg!

Som jobbsøker er din viktigste oppgave, foruten å formidle kompetansen din på en god og relevant måte, nemlig å trygge meg som arbeidsgiver.

Trygghet og tillit går hånd i hånd og bygges over tid.

Jeg velger å tro at arbeidsgivere flest går inn i enhver rekrutteringsprosess med et åpent sinn. Med en intensjon om å finne den best kvalifiserte kandidaten. Han velger ikke nabo’n bare fordi nabo’n er en bra kar som klipper gressplenen hans av og til. Nabo’n kan nada om Pivottabeller og er ikke superbruker i Phyton.

Kompetanse og motivasjon må være på plass.

Men det hjelper hvis jeg har sett deg på LinkedIn. At du har delt litt om hvem du er, hva som engasjerer deg, dine små og store opp- og nedturer på jobb eller i jobbjakten din, at du takker de dødsflinke kollegaene dine for innsatsen som førte til at dere løste den vanskelige budsjettfloka eller at du snakker godt om arbeidsplassen din (joda, du klarer alltids å finne EN bra ting der du er, til og med når fra-motivasjonen er høy – bare prøv).

Det hjelper at du viser meg hvem du er. Fordi, da gir du meg en mulighet til å:

 1. Vite om deg
 2. Like deg
 3. Få tillit til deg

Slik at jeg:

 1. Kan bestemme meg (ofte ubevisst selvsagt) på forhånd om at du er en skikkelig bra kandidat.

En arbeidsgiver er også bare et menneske.

 

Led arbeidsgiver inn i bekreftelsesfella

Fenomenet som på norsk kalles bekreftelsesfella (confirmation bias), handler om at hjernen vår samler på informasjon som bekrefter våre allerede etablerte oppfatninger, mens informasjon som utfordrer de etablerte oppfatningene siles vekk.

Vi aksepterer altså i langt større grad opplysninger og informasjon som støtter det alternativet vi allerede foretrekker.

Så hva betyr dette for deg som jobbsøker?

Det betyr, som nevnt over, at du selv kan sørge for å plante små positive frø i ditt nettverk, eller enda mer spesifikt; hos din drømmearbeidsgiver. Slik hjelper du henne til å:

 1. Vite om deg
 2. Like deg
 3. Få tillit til deg

Og:

 1. Bestemme seg (ubevisst) på forhånd for at DU er en råsterk kandidat når hun skal ansette.

Og du!:

Ta med deg kunnskapen om bekreftelsesfella inn i intervjuprosesser også, fordi:

Førsteinntrykket!

Bekreftelsesfella påvirker det berømte, viktige og sagnomsuste førsteinntrykket!

En arbeidsgiver lar veldig ofte (ubevisst igjen) førsteinntrykket av deg være førende for helhetsoppfatningen han får av deg.

Studier viser at en arbeidsgiver/rekrutterer i gjennomsnitt bruker FIRE minutter på å beslutte om du er en interessant kandidat eller ikke.

Når beslutningen er tatt (jada, som regel ubevisst), rettes oppmerksomheten SELEKTIVT mot informasjon som bekrefter denne beslutningen.

Og voila!: Arbeidsgiver har gått rett i bekreftelsesfella.

Har du lest helt hit?

Da skal du saktens få en bonus!:

Sørg for å lede arbeidsgiver eller rekrutterer inn i bekreftelsesfella i ditt neste intervju! Forbered et helt genialt svar på «Fortell litt om deg selv», som treffer rett inn i det behovet arbeidsgiver har ved å laste ned denne:

Gratis 5-stegsguide til å strukturere en god egenpresentasjon (winnemutvikling.no)

Kom deg ut der og vis verden hvilken bra dame og fin fyr du er!

Vi kan ikke bestemme oss for deg på forhånd hvis vi ikke vet om deg!

 

Alt godt, Hege🌸

 

PS: Selv om det ser ut som at jeg trenger folk til «avdelingen» min i dette innlegget skal jeg ikke ansette noen altså, ikke ennå. Men den lille bedriften min har planer om å gjøre mye gøy framover, så hvis du vil komme i posisjon til å bli «den utvalgte» når jeg trenger flere folk er det bare å smarte seg opp allerede nå: Legg meg til i nettverket ditt på LinkedIn og la meg bli kjent med deg!:

Hege Winnem | LinkedIn 

En annen arbeidsgiver kan snappe deg rett foran nesa på meg, selvsagt – den risken får jeg ta.

 

PS.2: Hvis du også vil være en av de fine folka på e-postlista mi, motta nyhetsbrev med tips og triks om karriere, arbeidsliv og jobbsøk og kanskje delta på en og annen spørreundersøkelse du også, så registrerer du deg her: Hege Winnem nyhetsbrev (winnemutvikling.no) 

 

Boken min "Mellom to jobber - 7 steg til en meningsfull jobb" er en samling av mine beste råd etter nesten 20 år som karriereveileder.

Les mer om boken her