Hvordan bytte karriere?

endring jobbsøk karriereutvikling linkedin nettverk Oct 02, 2023

Gjesteinnlegg av Nikolai Toverud.

 

Jeg har byttet karriere 5 ganger. 

  • Først var jeg festivalsjef
  • Så ble jeg helsearbeider
  • Så ble jeg forretningsutvikler
  • Så ble jeg utvikler
  • Så ble jeg markedsfører

I kun ett av karrierebyttene gikk jeg gjennom en vanlig søknadsprosess. Ellers har alle karrierebytter vært drevet av en utradisjonell tilnærming.

Her er trinnene jeg brukte:

 

Steg 1 - finn ut av dine behov

Jeg går ut ifra at du allerede har nå bestemt deg for hvilken karriere du ønsker å gå for.  Du har sikkert noen tanker om hva den nye karrieren skal gi deg, for at du trives. La oss kalle det kriterier.

 

Skriv ned de fem viktigste kriteriene. Her er noen eksempler:

  • En god sjef
  • Gode kolleger
  • En viktig sak
  • Morsomme arbeidsoppgaver
  • Mulighet for å reise
  • Agile arbeidsmetoder
  • Meningsfull hverdag
  • Gode lønnsvilkår
  • Utviklingsmuligheter

 

Konkretiser gjerne ytterligere hva du mener med kriteriet ditt. For eksempel hvis «en god sak» er et kriterie, skriv hva du mener er en god sak? Eller hvis «gode lønnsvilkår» er et kriterie, skriv hva som er gode lønnsvilkår for deg.

 

Steg 2 - bli kjent med arbeidsplasser

Finn ut hvilke arbeidsplasser du tror kan passe kriteriene dine. Bruk nettverket ditt og internett.

Et eksempel på hvordan jeg brukte mitt nettverk på LinkedIn for å kartlegge hvilke bedrifter som jobbet med en viktig misjon.

 

Skriv ned minst fem bedrifter som du tror kan være en god match. Sett opp et skjema eller lignende, hvor du scorer de forskjellige bedriftene etter dine fem kriterier.

 

Steg 3 - Finn hvem du skal snakke med

For å finne ut av om disse bedriftene treffer dine kriterier, må du snakke med noen i bedriften. 

 

Her er mine anbefalinger på hvem du bør oppsøke for å bli kjent med en bedrift:

Færre enn 20 ansatte: Snakk med daglig leder

20+ ansatte: Snakk med HR sjef, daglig leder, eller leder for avdelingen du ønsker å jobbe for.

LinkedIn er et bra sted å finne ut av hvem som jobber i bedriftene. Gå på bedriftssiden og klikk på «personer» for å bli kjent med de ansatte.

 

Steg 4 - Kom i kontakt med personene

Enten det er via telefon, e-post, LinkedIn eller ved å møte opp personlig, er målet å få en fysisk samtale. Her er noen tips til tilnærming:

 

Ringe

Søk opp personene du har funnet på gulesider. Hvis du ikke finner nummeret du er ute etter, så finn nummeret til en kollega som jobber i samme avdeling.

Det er ingenting i veien med å ringe flere personer i samme bedrift. Optimalt har du nå en liste på 5-15 telefonnumre du skal kontakte i dine hypotetiske bedrifter.

Forbered deg litt før telefonsamtalen, så du ikke sløser tiden din eller andre.

 

Her er et eksempel:

«Hei, det er [ditt navn her] som ringer.»

«Hei.»

«Jeg er en økonom [eller hva du vil kalle deg som kan vekke litt interesse] som elsker [raketter, sosiale medier, bygge broer etc.]. Jeg synes [bedrift x] virker som et utrolig spennende sted å jobbe, og lurte på om det er mulig å ta en kaffe for å bli litt bedre kjent med dere?»

Du vil optimalt ikke prate noe mer om deg selv med mindre personen spør. Husk, jobben din nå er å kartlegge, ikke overbevise. Så spør heller enn å snakke selv. Optimalt får dere avtalt et fysisk møte på arbeidsplassen for å finne ut mer.

 

Send direktemelding (e post, LinkedIn)

Merk, responsen er mye lavere på e-post enn med telefon eller fysisk oppmøte.

 

«Hey [navn her],

Jeg er en [renholdsmedarbeider, statsviter, psykolog] som blir litt kjent med mine muligheter. Jeg har et skikkelig godt inntrykk av [selskapet], og spesielt kulturen deres.

Ser du jobber som [HR sjef, produktsjef, avdelingsleder for xxx]. Er det mulig å stikke innom en dag for å bli litt kjent med hvordan dere jobber?

Hører fra deg,

Nikolai»

 

Møte opp på kontoret

Dette er min favoritt, og fungerer ekstra godt om det er et mindre selskap. Ta med deg en liten oppmerksomhet (sjokolade funker bra) og spør om å få snakke med sjefen for å høre hvordan det er å jobbe i selskapet. Optimalt får dere til et møte der og da, ellers går det an å avtale et møte i fremtiden når det passer bedre. 

 

Steg 5 - Møt menneskene

Kartlegg om bedriftene møter dine kriterier. Vær nysgjerrig, respektfull og genuint interessert. 

Etter hvert som du får bekreftet eller avkreftet hvilken arbeidsplass som passer deg - ta vekk uaktuelle bedrifter fra listen din og erstatt bedriften med en ny kandidat.

Forkast bedrifter som ikke tilfredsstiller dine kriterier. Styrken ligger i å være tro mot det som er viktig for deg. Da er du også mer verdifull for bedriften.

 

Steg 6 - Skifte karriere

Med innsikt i flere bedrifter og en sterk forståelse av hva du ønsker, vil du være i en unik posisjon for karrierebytte, til tross for at du mangler bransje-erfaring.

Er du heldig, kan gode samtaler med en privat bedrift føre til jobbtilbud uten at du har forsøkt i det hele tatt. Det har skjedd med meg flere ganger. 

Så glad blir en, når man lander en jobb med kun sjokolade, kun ved å ha vist interesse i bedriften.

 

Ellers kan samtaler fort føre til innsikt i rekrutteringsbehov fremover, eller tips om andre kolleger du bør prate med for å høre om muligheten for jobb.

Hvis ikke samtalene i seg selv har ført til innsikt i rekrutteringsbehovet, spørre videre om muligheter fremover. Da finner du fort ut om du er i posisjon til å få en jobb uten at stillingen utlyses, eller om du må gjennom en tradisjonell søknadsprosess.

Hvis du har etterlatt deg et godt inntrykk, vil du også ha en unik posisjon i en søknadsprosess, fordi du har genuint vist at du ønsker jobben og at du er interessert i bedriften.

Ved å spørre og kartlegge bedrifter primært, istedenfor å sitte passivt og vente på stillingsutlysninger, har jeg skiftet karriere fem ganger uten å ha erfaring i bransjen. 

 

I kun ett av karrierebytte gikk jeg gjennom en vanlig søknadsprosess. Ellers har alle karrierebytte vært drevet av en utradisjonell tilnærming:

Som da ble forretningsutvikler i et teknologi firma uten å skrive søknad og uten noen tidligere erfaring:  https://www.finansavisen.no/nyheter/jobb-karriere/2018/01/kapret-droemmejobben-med-sjokolade 

Eller da jeg ble utvikler, og takket nei til mange jobbtilbud på veien til tross for at jeg aldri hadde jobbet som utvikler tidligere: https://www.aftenposten.no/karriere/i/L5B1A1/nikolai-toverud-tok-et-kurs-i-ni-uker-og-fikk-droemmejobben-slik-kan-du-kjapt-skaffe-deg-en-ny-karriere

Til slutt ledet tilnærmingen meg til å finne drømmejobben som konsulent i Hafslund, og redaktør for https://www.ubevisst.no/, hvor jeg blant annet får jobbe med eksperter i lykke: https://www.ubevisst.no/lykke/hvordan-bli-lykkelig

 

Lykke til!

 

 

Takk for en inspirerende artikkel, Nikolai!

Hvis du er nysgjerrig på å lese mer om hvordan du kan gjøre deg aktuell for stillinger i det uannonserte markedet, kan det hende du også liker dette innlegget: Bli den forutbestemte kandidaten 

 

 

Boken min "Mellom to jobber - 7 steg til en meningsfull jobb" er en samling av mine beste råd etter nesten 20 år som karriereveileder.

Les mer om boken her